Artisjokken op texel

Artisjokken op Texel

Wie had dat ooit bedacht? Dat er Artisjokken groeien op Texel. Je denkt toch eerst aan de warmere landen zoals Frankrijk / Bretagne, Italië of Spanje. Dit zijn dan ook wel de grootste producenten hierin, maar wij hebben twee Artisjokkentelers gevonden op een wel heel bijzondere plek: 110 km boven Amsterdam, in de waddenzee, op Texel. Meet de telers: Rutger Zoetelief en Arco Eelman.

Sinds 2014 verbouwen zij op Texel drie soorten Artisjokken; twee groene en één paarse. De zandgrond in combinatie met het milde klimaat en veel zon bleek erg goed te werken en het eerste jaar hadden ze direct al een goede oogst. Knelpunten voor de teelt zijn de koude (latere) voorjaar en de vorstgevoeligheid van de plant. Dit hebben zij opgelost door het plaatsen van windbreekgaas en het gebruik van gronddoek waardoor de grond warmer blijft en de plant het gerieflijker heeft.

_MG_3041_MG_3031

 

 

 

_MG_3020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze oerplant is een meerjarige plant die ongeveer 4-6 jaar een goede oogst oplevert. Het is een distel die familie is van de kardoen (een andere vergeten groente). In het voorjaar heeft de plant vele vertakkingen waardoor het veld bijna een oerwoud lijkt. Op het moment dat de plant de lucht in gaat sterven deze vertakkingen af en groeit de plant omhoog in 3-5 loten. Per loot groeien uiteindelijk één of twéé knoppen die geschikt zijn om te oogsten. Wanneer kun je de artisjok oogsten? Dat moet je met de hand voelen, wanneer de stengel rubberig/flexibel aanvoelt en de knop nog dicht is de artisjok klaar om afgesneden te worden.

Op het veld van Arco en Rutger staan zo’n 3000 planten, verdeeld over drie rassen. Dit levert dus ongeveer een oogst van 12.000 – 15.000 artisjokken op. Zij zetten deze zoveel mogelijk af op Texel zelf, aan lokale restaurants en de bevolking. Texel telt zo’n 15.000 inwoners wat in de zomer verdriedubbelt aan toeristen. Toch moeten de Texelaars nog wennen aan Artisjokken van eigen bodem en dus zetten Arco en Rutger ook een gedeelte af via een groenteleverancier op het vaste land.

Screenshot_2015-07-14-09-31-29_MG_3047

 

 

 

 

_MG_3036

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De artisjokken van Arco en Rutger hebben geen biologisch keurmerk. Ze gebruiken echter wel zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en doen dit met verstand. Ze hebben weinig last van onkruid, tot nu toe is er maar 1x minimaal gespoten tegen bladluis. Daarnaast helpt het dat afgelopen jaar en dit jaar redelijk droog zijn, dit geeft ziektes minder kans. Om de artisjok toch van zijn ‘natje’ te voorzien wordt er ongeveer om de dag geïrrigeerd met 7-8mm water.

Arco en Rutger zijn beide geboren Texelaars die na jaren ‘traditioneel’ boeren op het idee kwamen om Artisjokken te gaan verbouwen. Waarom? Het is een fantastisch mooie oergroente die hier nog niet geteeld wordt. We merkten uit hun verhalen dat dit ook wel erg belangrijk is, in een tijd waarin steeds meer boerenbedrijven over de kop gaan of moeite hebben met opvolging moet je een niche vinden om niet opgeslokt te worden binnen de grote boerenbedrijven. Wij vinden het getuigen van lef en ondernemerschap en steunen graag deze kleinschalige ondernemingen! Als je een keer op Texel bent, is het zeker de moeite waard om een keer langs te rijden. Ga voor hun adres naar: artisjokkentexel.nl 

Sinds 2015 zetten Willem & Cammeraat groente in the spotlight! Dit doen zij door met mobiel restaurant ‘Le Grand Croissant’  een menu aan te bieden dat is opgebouwd rondom één groente. Dit is een groente die op dat moment in het seizoen is en die lokaal wordt afgenomen. Tijdens het Weekend van de Rollende Keukens deden ze dit met de  Asperges van Henk en Hannie. Na de aspergetijd kwam de zomer en is nu gekozen voor de Artisjok. De kaart bestaat uit verschillende kleine gerechten en wordt tijdens Amsterdam Kookt (30juli t/m 2 augustus NDSM Werf, Amsterdam)  aangeboden. Benieuwd naar de gerechten? Houdt onze facebookpagina in de gaten voor updates en sneak previews.