Aspergetelen, hoe gaat dat?

Aspergetijd! De enige tijd van het jaar om witte asperges te eten. Asperges zijn het meest bekende voorbeeld van waarom je groente in hun seizoen moet eten (van dichtbij).  Maar hoe groeit zo’n plant? Hoe wordt het geteelt en op welke wijze worden ze gesorteerd? We zijn op bezoek gegaan bij Henk en Hannie van Empel in Haaren en hebben het uitgezocht!

Aspergetelersasperges

Asperges komen van de aspergeplant. Er bestaan verschillende rassen met verschillende oogstijden, kleuren en vormen. De aspergeplant groeit onder de grond en heeft vele wortels. Elk jaar komen er ongeveer 8 asperges van 1 plant en de plant gaat 8 jaar mee. Hierna is hij uitgeput.

aspergeplant

De asperges groeien in zandgrond. Vandaar dat je voornamelijk in Brabant en Limburg aspergekwekerijen vindt, boven de rivieren is er met name kleigrond. Er worden ‘dijkjes’ aangelegd waartussen de telers kunnen lopen. De asperges  kunnen gestoken worden wanneer ze aan de oppervlakte verschijnen. Dit gebeurt gedurende 60 dagen, van het 2e weekend van april tot eind juni.

asperges2

Tijdens het aspergeseizoen ligt er folie over de aspergebedden. Deze folie heeft 2 kanten; een witte en een zwarte. De zwarte kant ligt boven als het koud is (tot 20 graden), deze trekt warmte aan. De witte kant ligt boven als het warm is, deze stoot warmte af. De folie is verder handig omdat het geen licht door laat. Dit betekent dat de asperges boven de grond kunnen uitkomen zonder te verkleuren.

Als de asperge namelijk boven de grond komt en er komt zonlicht op, wordt deze violet van kleur (en minder van waarde). Als je hem nog langer laat groeien, wordt het een groene asperge. Niet elke soort asperge is hier geschikt voor. Wereldwijd worden er meer groene asperges dan witte verkocht. Enkel in Europa is dit andersom. Op sommige plekken kennen ze niet eens de witte asperge!

Aspergesteken is een arbeidsintensief werkje. Het plastic wordt mechanisch opgetild waarna de aspergesteker de asperges kan zien zitten en kan afsnijden. Elke meter wordt om de dag bekeken of er weer nieuwe asperges zichtbaar zijn.

asperges3 asperges4 asperges5

Na het steken worden de asperges gewassen, een nacht op water gelegd om ze vocht op te laten nemen en mechanisch gesorteerd op klasse. Ook is het mogelijk de asperges door de aspergeschiller te halen. Hierin worden ze 16 x geschild (2x aan elke kant).

De uiteindelijke prijs van asperges hangt af van de vorm, de kleur, de dikte en het weer: een rechte asperge is beter dan een kromme, een witte is beter dan een die deels violet is, een dikte van 20-24 mm is het beste en wordt in restaurants geserveerd en bij slecht weer zijn er minder asperges dus brengen ze meer op. Het beste voor een aspergeteler is redelijk weer met een redelijke prijs.

asperges6 asperges7 asperges8 asperges9
Na het seizoen veranderen de asperges die dan nog omhoog komen in een plant. Deze kan wel 2 meter hoog worden. Deze planten zorgen voor nieuwe energie in de wortels totdat ze uitdorren en afgesneden worden, wachtend op de warmte van het nieuwe seizoen.

asperges10